Vinterklargøring af bilen

Vinterklargøring af bilen
18. november 2020 115 view(s)
Vinterklargøring af bilen

Listen er delt op i to. Den ene er relateret til din mekaniker og er ikke punkter, alle selv kan udføre. Det er ting, der nemt kan udføres i sammenhæng med skiftet til vinterhjul og er relativt simple og hurtige at gøre, dog er det vigtigt at påpege, at du bør få bilen gennemgået til vinter, da det ikke altid er med i diverse hjulskifts ”pakker”.

Anden del af listen er ting, du selv kan gøre for at vintersikre din bil. Langt det meste vil du sikkert kunne nikke genkendende til og er hurtigt at gøre noget ved.

 

Til din mekaniker:

  1. Skift til vinterhjul
    Hvis du bruger din bil hver dag, fx til og fra arbejde, kan du ikke vente på, at vejret bliver bedre, eller saltsprederen har været forbi. I sådan et tilfælde er vinterdæk altid at foretrække. Sørg for, at der er godt med mønster på dækkene. 1,6 mm er lovkrav, men er ikke anbefalet til vinterbrug. Minimum 3-4 mm mønster er det anbefalede, når det gælder vinterdæk.
  2. Kontroller kølervæsken for frostsikring
    Hvis kølervæsken ikke er tilstrækkeligt frostsikret, kan det i sidste ende betyde en sprængt motor. Vand, der fryser til is, udvider sig og kan sprænge en motorblok, hvis det sker. Derfor er det vigtigt med god frostsikring, specielt hvis du kører til skisportssteder eller meget kolde områder.
  3. Kontroller batteriets stand
    Batteriet arbejder ekstra hårdt om vinteren, og det er ofte her, at et dårligt batteri giver op, så du ikke kan starte bilen. Derfor er det vigtigt at finde ud af, om dit batteri er klar til endnu en vinter. Tommelfingerreglen er, at et batteri holder ca. 8 år, men det kommer meget an på brugen.
  4. Tjek viskerblade
    Dine viskerblade er med til at give et godt udsyn, og et dårligt udsyn bliver endnu værre i mørke. Det er aldrig rart ikke at have optimalt udsyn. Hvis dine viskerblade er begyndt at lave streger eller ikke kan rengøre ruden tilstrækkeligt, er det tid til nogle nye.
  5. Smør bilens låse og lister, inden frosten sætter ind
    Bilens låse og lister kan fryse til pga. kondens eller vand, og derfor er det vigtigt at holde vand væk. Låsene kan smøres med en låseolie og lister med silikone. På den måde undgår du, at låsen sidder fast i frostvejr, eller at døren er frosset fast og ikke kan åbnes.
  6. Vintersprinklervæske – hvis du bruger to slags
    Selv om det ikke er så udbredt i Danmark, kan din bil være fyldt med sommersprinklervæske. Sørg for, at du fylder en sprinklervæske på, der er beregnet til den temperatur, du kører i. Hvis du kører til skisportssteder eller kolde områder, er det måske nødvendigt med en endnu mere frostsikret sprinklervæske.

 

Det du selv kan gøre:

  1. Varmt tæppe i bilen
    Skulle uheldet være ude, og motoren går i stå, er der heller ikke varme på bilen længere. En bil bliver meget hurtig kold, og der kan være flere timer til, at hjælpen ankommer, hvis du er uheldig. Sørg derfor for, at du kan holde varmen i bilen, selv om bilen ikke har varme på; dette gælder også, hvis du har andre med. Hav et tæppe med til alle.
  2. Isskraber/isfjerner
    Isskraber eller isfjerner er nødvendige i det danske vejr. Der findes mange varianter: nogle med børster til at feje sne af bilen og nogle med handsker så du ikke får kolde fingre, mens du skraber is. Vælg den, du kan lide, og skrab bilen grundigt fri. Isfjerner kan også bruges.
  3. Lommelygte i bilen
    Med de mange mørke timer kan det være en god idé med en god lommelygte, og med de nye batterityper findes der rigtig mange kompakte lommelygter med stort lysudbytte. Hvis uheldet er ude, er det rigtig godt, både til at orientere andre bilister og til eget brug.
  4. Reservehjul
    Kører du med sommer- og vinterdæk, tager du et sommerdæk og ligger bag i bilen og omvendt om sommeren. Selv om du har vejhjælp er det en stor hjælp, hvis uheldet skulle være ude.
  5. Bilaffugter/klud til aftørring af indvendig dug
    En våd, dansk vinter giver ofte en høj luftfugtighed i bilen, som fører til duggede ruder. Hvis din bil har aircondition, er denne fantastisk til at tørre luften. Tænd den med jævne mellemrum og hold bilens luft tør. Hvis du ikke har aircondition, er en bilaffugter et rigtig godt alternativ til at holde luften tør og ruderne fri for dug. Sidste mulighed er en klud, men dette giver ofte streger på ruden til irritation, næste gang du sætter dig ind i bilen, og så skal du rengøre dine ruder indvendigt.
  6. Vejhjælpsabonnement?
    Har du et vejhjælpsabonnement, og ved du hos hvem? Det kan være rart at have styr på, hvis uheldet skulle være ude. Hvis du ikke har, så spørg din forsikring; det er oftest her, du får den bedste pris, da det også er i deres interesse, at du har et abonnement, hvis bilen skulle ende i grøften.
  7. Evt. sneskovl, salt, startkabler, værktøj til hjulskift og rød trekant samt sikkerhedsvest
    Det siger næsten sig selv. En rød sikkerhedstrekant er ofte i biler fra fabrikken, men kan være forsvundet gennem bilens levetid. Se, om den stadig er i bilen. Sikkerhedsvesten er altid god at have, hvis du skal ud at gå på vejen. Sneskovl, salt, startkabler og værktøj gør, at du selv kan gøre noget for hurtigt at komme videre, men har du vejhjælp, er det måske knapt så nødvendigt.
  8. Grundig vask med en god voks for at holde lakken i bedre form til en syrlig, saltet, dansk vinter
    En god voks eller anden form for coating kan hjælpe lakken med at modstå en dansk vinter og forhindrer rust på længere sigt. Derudover kan den gøre det nemmere at skylle skidt af gennem vinteren.
  9. Undervognsbehandling kan overvejes
    Er det en bil, du skal beholde i mange år eller gerne vil passe godt på, kan det være en rigtig god idé at undervognsbehandle din bil. Jo før, desto bedre; det vil sige, at jo tidligere i din bils levetid du får den undervognsbehandlet, desto bedre. Hvis bilen først har fået de første små rustangreb, kan det være svært at stoppe dem igen.
COPYRIGHT © 2023 AF LYSTILBILEN APS. ALLE RETTIGHEDER RESERVERET.